Бауырсақ-кәделі тағам. Басқа нан тағамдарына қарағанда, бауырсақ өте дәмді әрі тойымды.Бауырсақ – дастарқан сәні. Адам оны сүйсініп жейді. Бауырсақ пісірмейтін қазақ жоқ, сірә.Бауырсақты пісіру былай тұрсын, оны жақсы көрмейтін адам жоқ. Бауырсақты қазақтар ғана тұтынады десек, қателесеміз.
Оны моңғол, орыс, қытай, француз қатарлы көптеген әлем елдерінің ас мәзірінен де көруге болады. Орыс болсын, кәріс болсын, барлық ұлт өкілдері бауырсақ көрсе, ауыз тимей кетпейді.
- Осындай ұлттық тағамымыз саналатын бауырсақ дәріптеліп, оның пісіру жолдары айтылып, әр адамның пісіру жолдары Игілік ауылдық округі “Балбөбек ” бөбекжай-бақшасында “Ұлттық бауырсақ фест”-2022 атты бауырсақтар конкурсында көрініс тапты.
Бөбекжай бақша қызметкерлері дәмі тіл үйіретін, қиялдан ,әр түрлі пішінде бауырсақтар дайындап әкеліп құрамымен,жасалу жолын түсіндіріп, қорғап шықты.
Расында бауырсақтың түрлері көп. Біз оны пісірудің ерекшеліктеріне баса назар аударылды. Қазақтың бешбармағымен бірге бауырсақты да дастарханға қою дәстүрдің жалғасы.
Дастарқаныңыздың үстінде күнде нан тұрмаса, көңіліңіз де, дастарқаныңыз да – орта, берекеңіз кетіп, дүние ойсырап тұрған секілді басқа тамақ көзіңізге көрінбейді.
Нанның қасиеттілігінің өзі осыдан-ақ көрінеді. Өзге халықты қайдам, қазақтың нансыз, дәмі тіл үйірер бауырсақсыз күні жоқ деуге болады.
Үйімізге қонақ келсе, ең алғаш дастарқанға нан қоямыз. Асығып тұрған кісі болса, «Ең болмаса нан ауыз тиіңіз» дейді үлкендер.
Барған үйден нан ауыз тимей шықпаймыз. Бұл нанның құдіретті ас екендігінің тағы бір белгісі. Ендеше дастарқаныңыздан нан үзілмесін, ағайын!